dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

18 December, 2013

Bakal Menjadi Ummi Januari Tahun 2014







Assalamualaikum sahabat2..apa khabar? shat? Hari ini baru nk post n3 seterusnya selepas 9 bulan mendirikan mahligai tercinta bersama Suami tersayang IAM..alhamdulillah..bersyukur tidak terhingga kepada Allah s.w.t. atas rezeki yang tidak terhingga kepada hambaNya..

Disini FA nk kongsi serba sedikit pengalaman ketika hamil..maklum la first baby..terlalu exited dengan kehadiran insan yang bakal menyerikan lagi rumahtangga FA dan IAM. First dapat tahu diri ini prgnant..hanya Allah saya yang tahu..betapa gembiranya hati ini..terutama suami FA iaitu IAM. Kami bersyukur dengan anugerah Allah yang sangat bernilai ini..kerana kami memang mengharapkan untuk mendapat baby awal n tidak mahu merancang..kerana anak itu rezeki dr Allah s.w.t. lagi pun FA n IAM memang sangat sukakn baby n budak2 kecil.. 

Selepas kenduri menyambut menantu sebelah suami...besoknya FA nk berangkat ke IPG Kampus Islam Bangi masa tu..untuk habiskan kursus perguruan sebagai bakal seorang Guru. Masa tu dah tak sedap badan dah..mintak suami belikan test prgnant tu..bila buat saja ujian tu..terus doubble line...sangat2 bersyukur n terus memeluk suami..bagi mendapat kepastian lagi FA ajak suami terus pergi ke Klinik Keluarga dekat Bangi sebelum onthway g Maktab..Suami amat menjaga batas2 aurat klau nk chek di Klinik dan memastikan doktor yang merawat FA adalah wanita..Doktor yang ada ketika itu perempuan dan mengesahkan FA pregnant dan kandungan ketika itu sudah 5 minggu 2 hari..Subhanallah..Allah masih menjaga kandungan ini walaupun kita lasak dan tidak tahu..alhamdulillah..time tu sgt2 bersyukur..terutama suami.

Perasaan suami FA ketika itu sgt2 gembira..first time tgok dia segembira itu..mcm2 suami FA pesan bila sampai je di Maktab..pesan pertamanya adalah:-
1) jgn buat kerja berat
2) jgn naik tangga laju2
3) jgn tak makan
4) hati2 berjalan
  
macam2 pesanannya..siap Suami bg pesanan kt roomate suruh jaga n tgokkn FA..maklumla kandungan baru lagi masa tu..memang kena jaga la...kebetulan dapat plak blok asrama  aras 4..lagi la suami byak pesan itu n ini..siap suruh mintk tukar duduk di aras bawah lagi..FA cakap dekat suami xpe Abg..senaman skit..hihihi.nnti baby aktif..marah suami bila ckp mcm tu..awal lagi kandungan tu kena la jaga..sepanjang 3 minggu di maktb memang sangat perit..badan mula rasa lemah, loya n muntah2..tanpa suami disisi memang la menguji...time tu asyik suami call n tnya khbar..hari minggu suami akan g melawat.. alahan masa mengandung...xbley bau ayam..xkira la ayam belum masak or dh..apalagi la nk mkn..memang pantang 1 bulan jgk la ayam tu xmkn..asyik mkn ikan n daging je...tp 2-3 bln jgk la muntah2 baru hilang..pernah jgk FA pengsan 2 n 3 kali jgk..sehingga suami sangat takut ketika itu..risau kesihatan FA dgn Baby...doktor cuma bg tau FA kurang darah n kena banyakkan rehat..

alhamdulillah, abis je kursus kt maktab..balik rumah memang jadi bos agaknya la..ye la..bila FA nk buat itu..suami ckp xpyh..dok diam2..xpyh wt keja..klau nk mintk dari dia..best jgkkn..tp FA nie bkn la yg jenis dok diam..ada je keja nk buat..kadang2 tu bila suami g keja FA buat jgk dlm diam..bila suami cal..FA ckp xbuat pe pun..hihihihi...pandaikn..xnk susahkn hati suami..kesian dia..masak n basuh baju..makan minum FA dijaga dengan begitu rapi sekali..agar FA dan bby shat..tido malam kadang2 FA meragam, tak bley tido n hidung tersumbat..suami la yang banyak membantu..FA sangat2 bersyukur dikurniakan suami yang sangat2 take care tentang diri FA..sbb tu FA syg sangat dkat IAM 
<3 p="">

Masa kandungan 3 bulan banyak jgk tnya mak, mak mertua, kwn2 yg berpengalaman..mcm2 buku pasal kandungan n kelahiran FA baca. Suami banyak mengingatkan agar tidak lupa membaca al-Quran setiap hari n amalkan menbaca surah2 seperti:-

  • Surah al-Fatihah: untuk terangkan hati dan kuat ingatan
  • Surah at-Taubah: untuk bersihkan jiwa dan dijauhi dari maksiat
  • Surah Yusuf: untuk memperolehi anak yg cantik akhlak
  • Surah Nahl: untuk memperolehi anak yg berdisiplin
  • Surah Maryam: untuk permudahkan waktu bersalin dan memperolehi anak yg sabar dan taat
  • Surah Luqman: untuk memperolehi anak yg cerdik
  • Surah Yaasinn: untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan
  • Surah Hujrat: untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersikap berhati-hati


Sekarang usia kandungan FA sudah 34 weeks n 5 days..( 8 bln lebih la)..time nie kaki dh mula sakit2, pinggang pun sakit..bak kata orang la yg mengandung memang segala2nya sakit2 n lenguh2...bila dah mcm nie baru teringat ibu FA..mcm mana beliau mengandungkan FA..sekarang baru FA rasa pengorbanan seorang ibu amatlah besar skali..patutlah Allah letakkan syurga dibawah kaki IBU..terima kasih mak kerana melahirkan FA <3 .="" p="">

Akhir2 nei asyik kalut dengan barang2 baby plak..suami yang paling exited..semua nk beli katanya..termasuk la FA..hihihi..sehingga barang2 baby ditaja oleh mak mertua FA sendiri..kadang2 segan plakkn..hihihi..orang nk kasi FA n suami terima dengan penuh gembira..jangka FA bersalin pada 24 januari ni...doakan la ea sahabat2..agar dipermudahkan segalanya..ameen..

setakat itu dulu n3 FA ea..next year pasal baby baru plak ea..Insyaallah..


1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

keINdAhAn TuHan